Де і скільки залишати чайових? Як часто ми замислюємося над питанням: чи "залишати чайові? І якщо так, то скільки?". Давайте спробуємо розібратися в цьому питанні, хоча б для того, щоб не попасти в неприємну ситуацію.
В Україні чайові повноправно увійшли до норми тільки в елітних ресторанах. Залишивши на чай 8-10% від суми замовлення ви не помилитеся. В більшості випадків, чайові в рахунок не вписуються. Хоча те, що стосується обслуговування банкетів, то тут можуть бути і виключення. В бістро і маленьких кафешках давати чайові і зовсім не прийнято, виключення можуть скласти хіба що курортні заклади. Щодо заохочення покоївок і таксистів, то у цьому разі все залежить від вашого бажання і можливостей. Давати чайові в SPA- салонах і салонах краси у нас не прийнято, але якщо у вас виникло бажання віддячити персоналу за якісь певні послуги або просто за висококласний сервіс, проти ніхто не буде. До того ж, Ви можете вручити невеликі презенти. При цьому, ціна подарунка повинна не перевищувати вартість послуг, що надаються.
Міжнародні стандарти в відношенні чайових коливаються близько 10% від суми замовлення або вартості наданої послуги. Однак, в різних країнах цей стандарт змінюється. На заході чайові прийнято залишати навряд чи не всьому обслуговуючому персоналу, починаючи від офіціанта, закінчуючи масажистом в SPA-салоні. При цьому витрати на чайові цілком окупаються.
Так покоївка, якій розсудливі постояльці щодня залишають на столику певну суму (в середньому 1-2 євро), буде прибирати номер неодмінно з подвоєним завзяттям.
Якщо ж мова заходить про SPA- салони або салони краси, то можна залишити гроші на стійці у адміністратора (про якого теж не варто забути), але краще - вручити фахівцям особисто в руки, тому як суми чайових будуть різними, все залежить від вартості наданої вам послуги. У жодному випадку не прийнято давати чайові власнику закладу, достатньо обіцянки знову прийти.
Правильним так само вважається давати чайові за доставку продуктів і готових блюд з ресторану. Тут сума буде такою же, яку б Ви заплатили в закладі.
Чи давати чайові на автозаправці - це питання Вашої доброї волі. Ну у принципі, 5-7 % від затраченої суми, працівників цілком задовольнить.
Найбільші чайові у американців, там добрим тоном вважається залишити на чай суму у розмірі 20-25% від вартості замовлення. В США існує правило: чим елітніше заклад, тим більше треба залишати чайових. Так в маленькій забігайлівці, достатньо буде і 10 % від вартості замовлення, в маленькому ресторанчику 15%, а в дорогому закладі дати на чай суму меншу 20-25%, буде волаючим неуцтвом. Ці вимоги навіть зафіксовані в спеціальному меморандумі Національної Асоціації ресторанів США. Формально виконувати їх необов'язково, але залишити офіціанта без чайових - майже те ж саме, що публічно дати йому ляпас і виразити не просто невдоволення якістю сервісу, а справжнє обурення.
В Європі справа йде трохи інакше. Самою дорогою, в цьому відношенні, вважається Франція. В більшості кафе і ресторанів пурбуар (саме так називають французи чайові) включають в рахунок. Він складає, в середньому, 15-16% від суми замовлення. Крім цього там прийнято залишати додатково 1-1,5 євро. В Каннах у відповідь на маленькі чайові офіціант може образитися і напряму попросити більшого. Якщо ви плануєте відвідувати цей заклад вподальшому - краще доплатити.
В Тунісі і Єгипті можна взагалі нічого не залишати, якщо Ви здатні витримати скорботний вираз арабських очей в очікуванні бакшишу. Це кінець кінцем вдається небагато кому, тому туристи все ж залишають на чай близько 5-10%.
Узагальнюючи інформацію, можна з упевненістю сказати, що в кожній країні існують свої правила і засади щодо розміру чайових. Слідувати їм або ні - це ваш вибір. Але знати про них необхідно в тому випадку, якщо Ви не хочете зіпсувати або, по меншій мірі, затьмарити свій відпочинок. По-цьому не будемо забувати, що давати чайові - це традиція. Давати їх тоді, коли вони заслужені - це позиція. Позиція, яку диктує добрий тон.
http://utro.ua